Horaplantsoen 14 - 6717 LT - Ede 0318 843 483
[email protected]
Contactgegevens team
Verzuim bij financiële problemen

18 april 2019

Het ziekteverzuim was begin 2018 op het hoogste niveau sinds 10 jaar. Onderzoek toont aan dat een flink deel van alle ziekmeldingen een gevolg is van de financiële privé-situatie van de werknemer. Maar liefst 62% van de werknemers krijgt hiermee te maken en één op de zes ziekmeldingen heeft indirect te maken heeft met problemen op het gebied van financiën. De stress die hierdoor wordt veroorzaakt kan resulteren in zowel lichamelijke als psychische klachten.

De gevolgen van financiële problemen

Is het oplossen van de schulden van werknemers een probleem van de werknemers of de werkgever? De werkgevers vinden het over het algemeen een probleem voor de werknemer. Een ziekmelding kost echter al snel tussen de € 250,- en € 400,- per dag. Verder is uit onderzoek gebleken dat een werknemer met financiële problemen per jaar € 13.000,- kost. Dit heeft niet alleen te maken met het verzuim. Een andere factor voor deze kosten is het feit dat werknemers met financiële problemen 20% minder productief zijn dan werknemers zonder deze problemen. Het is daarom van belang dat er op tijd hulp aanwezig is om toekomstige ellende te voorkomen, voor zowel de werknemer als de werkgever.

Hoe kan dit worden opgelost?

Om te beginnen is het belangrijk dat signalen bij werknemers worden herkend. Loonbeslag is het meest duidelijke signaal. Bij loonbeslag wordt namelijk door een schuldeiser beslag gelegd op het loon van de werknemer. Echter, wanneer een werknemer ongebruikelijk vaak vraagt om een voorschot van het loon kan ook worden vastgesteld dat er iets niet in de haak is. Andere signalen kunnen frequente aanvragen van vrije dagen zijn of onrust bij een latere uitbetaling van het salaris. Wanneer deze signalen zich voordoen is het belangrijk dat er een gesprek wordt aangegaan met de werknemer. Probeer samen een oplossing te vinden voor het probleem. Indien u er niet helemaal uitkomt samen kan Melse & Wassink hierbij helpen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij bewindvoerderskantoor Melse & Wassink beschikken we over jarenlange ervaring op het gebied van mentorschap, bewindvoering en curatele. Daarom hebben wij een nieuw product voor werkgevers en hun werknemers die het financieel moeilijk hebben en hun situatie niet meer overzien. Wij doen dit onder de naam Fisense.

Wij zetten onze ervaring en kennis graag in om deze werknemers te coachen en te begeleiden. Daarnaast geven we graag voorlichtingen aan HR managers en werkgevers. Elke situatie is anders en daarom leveren wij maatwerk wat aansluit op de situatie van de medewerker.

Wat is het voordeel voor u?

Het oplossen van de financiële problemen van uw werknemers kan veel voordeel opleveren. Om te beginnen zal het verzuim teruglopen. Daarnaast zal de productiviteit stijgen wanneer de werknemer niet langer de financiële zorgen aan zijn hoofd heeft en zich weer volledig kan focussen op zijn werk. Tot slot heeft u er een loyale werknemer bij die niet bang is om een stap extra te zetten voor de werkgever die hem heeft geholpen met zijn financiële problemen.

 

terug naar overzicht